Apiradee Uthairatanakij
Academic Position : Associate Professor
Tel. : (+66)2-470-7724
Email : apiradee.uth@kmutt.ac.th
Research Interests
Education
Ph.D. (Postharvest), University of Western Sydney, Australia
Recent Publications
- Pongprasert, N. ; Wongs-Aree, C. ; Uthairatanakij, A. ; Srilaong, V. ; Phornvillay, S., A 2019 “Exogenous putrescine treatment delays chilling injury in okra pod (Abelmoschus esculentus) stored at low storage temperature” Scientia Horticulturae Volume 256 , Article number 108550
- Jitareerat, P. ; Uthairatanakij, A. ; Sripong, K., A 2019 “UV irradiation induces resistance against fruit rot disease and improves the quality of harvested mangosteen” POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY Volume: 149 , Pages: 187-194
- Kerdchoechuen, O. ; Laohakunjit, N. ; Uthairatanakij, A. ; Niponsak, A. ; Wongsawadee, P., A 2019 “Novel ripeness label based on starch/chitosan incorporated with pH dye for indicating eating quality of fresh–cut durian” Food Control Volume 107 , Article number 106785
- VO THITHUONG, วิชชุดา อยู่เย็น, อภิรดี อุทัยรัตนกิจ, ผ่องเพ็ญ จิตอารีย์รัตน์, MASAYA KATO, L.C. Zhang, Gang Ma, 2561, “The accumulation of carotenoid in mango during fruit maturation“, The Japanese Society for Horticultural Science (Spring Tournament) , 24 มีนาคม 2561-25 มีนาคม 2561, Kinki University, จ.Tokyo, ญี่ปุ่น, หน้า 1.
- อภิรดี อุทัยรัตนกิจ, ผ่องเพ็ญ จิตอารีย์รัตน์, กัลยา ศรีพงษ์, อภิชัย เจนจบ, ชลิดา ชลไมตรี, 2561, “การพ่นสาร 6-benzylaminopurine ต่อคุณภาพหลังการเก็บเกี่ยวผลแก้วมังกร”, วารสารวิทยาศาสตร์การเกษตร, ปีที่ 49, ฉบับที่ 2, หน้า 5-8
- Jitareerat, P., Uthairatanakij, A., Aiamla-or, S. 2017 “Effect of chitosan on anthracnose disease and physiology of harvested chili ‘Jinda’” Acta Horticulturae1179, pp. 119-124
- Komol, T., Uthairatnakij, A., Jitareerat, P. 2017 “Suppressing black anther symptoms in orchid inflorescences by fungicides” Acta Horticulturae 1167, pp. 363-368
- Vo, T.T., Jitareerat, P., Uthairatanakij, A. , Limmatvapirat, S., Kato, M. 2016 “ Effect of low density polyethylene bag and 1-MCP sachet for suppressing fruit rot disease and maintaining storage quality of mangosteen (Garcinia mangostana L.).” International Food Research Journal23 (3), pp. 1040-1047 Impact Factor 0.387 Q2