Apiradee Uthairatanakij


Academic Position : Associate Professor

Tel. : (+66)2-470-7724

Email : apiradee.uth@kmutt.ac.th

Research Interests

Education

Ph.D. (Postharvest), University of Western Sydney, Australia

Recent Publications

  1. Pongprasert, N. ; Wongs-Aree, C. ; Uthairatanakij, A. ; Srilaong, V. ; Phornvillay, S., A 2019 “Exogenous putrescine treatment delays chilling injury in okra pod (Abelmoschus esculentus) stored at low storage temperature” Scientia Horticulturae Volume 256 , Article number 108550
  2. Jitareerat, P. ; Uthairatanakij, A. ; Sripong, K., A 2019 “UV irradiation induces resistance against fruit rot disease and improves the quality of harvested mangosteen” POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY Volume: 149 , Pages: 187-194
  3. Kerdchoechuen, O. ; Laohakunjit, N. ; Uthairatanakij, A. ; Niponsak, A. ; Wongsawadee, P., A 2019 “Novel ripeness label based on starch/chitosan incorporated with pH dye for indicating eating quality of fresh–cut durian” Food Control Volume 107 , Article number 106785
  4. VO THITHUONG, วิชชุดา อยู่เย็น, อภิรดี อุทัยรัตนกิจ, ผ่องเพ็ญ จิตอารีย์รัตน์, MASAYA KATO, L.C. Zhang, Gang Ma, 2561, The accumulation of carotenoid in mango during fruit maturation, The Japanese Society for Horticultural Science (Spring Tournament) , 24 มีนาคม 2561-25 มีนาคม 2561, Kinki University, จ.Tokyo, ญี่ปุ่น, หน้า 1.
  5. อภิรดี อุทัยรัตนกิจ, ผ่องเพ็ญ จิตอารีย์รัตน์, กัลยา ศรีพงษ์, อภิชัย เจนจบ, ชลิดา ชลไมตรี, 2561, “การพ่นสาร 6-benzylaminopurine ต่อคุณภาพหลังการเก็บเกี่ยวผลแก้วมังกร”, วารสารวิทยาศาสตร์การเกษตร, ปีที่ 49, ฉบับที่ 2, หน้า 5-8
  6. Jitareerat, P.Uthairatanakij, A.Aiamla-or, S. 2017 “Effect of chitosan on anthracnose disease and physiology of harvested chili ‘Jinda’Acta Horticulturae1179, pp. 119-124
  7. Komol, T.Uthairatnakij, A.Jitareerat, P. 2017 “Suppressing black anther symptoms in orchid inflorescences by fungicidesActa Horticulturae 1167, pp. 363-368
  8. Vo, T.T., Jitareerat, P., Uthairatanakij, A. , Limmatvapirat, S., Kato, M. 2016 “ Effect of low density polyethylene bag and 1-MCP sachet for suppressing fruit rot disease and maintaining storage quality of mangosteen (Garcinia mangostana L.).” International Food Research Journal23 (3), pp. 1040-1047 Impact Factor 0.387 Q2